Ett klikk kan forbedre læringsmiljøet på en hel skole!

Når mange mennesker er involvert, kan summen av mange små handlinger skape stor endring. Hvis alle i et hus slår av lyset hver gang de forlater et rom, blir den årlige strømregningen selvsagt mye mindre enn om alle lar lyset stå på i alle rom døgnet rundt.

Her vil jeg gi et eksempel på hvordan en hel skole kan oppnå en lignende effekt på læringsmiljøet. Like enkelt som å slå av og på en lysbryter, men ikke like opplagt. Jeg tar utgangspunkt i læringsplattformen Itslearning, fordi mange skoler bruker den, men tipset gjelder andre plattformer også. Med læringsplattformene fikk lærerne mulighet til å gi tilbakemeldinger utenfor egne undervisningstimer på en helt annen måte enn tidligere. Du vurderer en skriveoppgave, en test eller en oppgave, og lar elevene lese tilbakemeldingen før timen, slik at du ikke trenger å bruke tid i undervisningen på det. Så langt, så bra. Alle lærere vet hva jeg snakker om.

Alle lærere kjenner også det følgende scenariet: Du leder en undervisningstime. Det har kanskje vært en god start, med forelesning, film, eller gruppearbeid. I matte, norsk eller religion. Du fått elevene til å legge bort mobiler og pc’er for å være oppmerksomt tilstede. Så er tiden kommet for at de skal løse en eller annen oppgave. Øyeblikket da de slår på pc’en er kritisk i timen, da kan oppmerksomheten fort forsvinne til Facebook, spill og annet. Kanskje har du satt internett i prøvemodus for at de bare skal kunne bruke Itslearning. Likevel kan fort dette skje: Noen oppdager at naturfaglæreren, spansklæreren eller kroppsøvingslæreren har gitt en tilbakemelding! Hva fikk jeg? Hva fikk du? Hvorfor fikk jeg 4+ og ikke 5? Alt arbeidet med å samle elevenes oppmerksomhet om faget fordamper, og hele klassens oppmerksomhet er knyttet til arbeid i helt andre fag. Viktig undervisningstid forsvinner. Men slik må det ikke være! Her kommer oppskriften:

  1. Først må man sørge for at alle lærere er klar over denne funksjonaliteten på Itslearning:

De fleste lærere vet nok hva funksjonen betyr, men det er ikke sikkert alle gjør det. Og det er heller ikke sikkert alle bruker den bevisst. Den eneste funksjonen det har å sette innstillingen til «Vurdering er tilgjengelig», er at elevene får beskjed om at vurderingen er klar, og at de kan se den. Status kan veldig godt stå på «ikke tilgjengelig» så lenge læreren arbeider med vurderingen.

2) Så må man skape forståelse for hva det betyr å klikke på «endre» og gjøre vurderingen tilgjengelig mens klassen har undervisning i et annet fag. Det er som om man i før-læringsplattform-tid skulle gå inn i en annen lærers time og begynne å gå gjennom en prøve i eget fag. Ingen liker å bli avbrutt på denne måten.

3) Til slutt blir man enig om følgende regel: Prøver og oppgaver kan selvsagt rettes når som helst på døgnet, men gjøres tilgjengelig i løpet av egen undervisningstime, eller etter skoletid. Det koster hver lærer ett klikk, men det gjør at man aldri(!) vil oppleve at elevene mister fokus fordi de har fått tilbakemelding i et annet fag. (Dette løser selvsagt ikke problemet med alle andre distraksjoner, men denne ene kan man i alle fall kvitte seg med).

 

Har dere prøvd ut dette? Andre tips for oppmerksomhetsstyring. Gi gjerne en tilbakemelding i kommentarfeltet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.