Reisebrev

Filed under: Foredrag

Reisebrev fra oktober 2015
Oktober har vært en innholdsrik måned. Første oppdrag var i den fine Hamsunsalen på Gyldendalhuset. Anledningen var en inspirasjonskveld for lærere og bibliotekarer. Jeg var ett av flere innslag, og fordi han som skulle starte før meg var forsinket, måtte jeg hoppe i det og starte hele arrangementet. Siden det var mange bibliotekarer tilstede, vinklet jeg innlegget på lese- og skriveopplæring som et viktig redskap i en klasseledelse som favner 100% av elevene. Det dukket opp en setning, en one-liner, som jeg har brukt flere ganger senere: «I et klasserom hvor 30 elever sitter og leser hver sin bok, er ingen ekskludert». Den var jeg ganske fornøyd med 🙂

Neste stopp var Høgskolen i Vestfold, Borre. Det var et arrangement i samarbeid mellom studentbokhandelen Brage og biblioteket ved Høgskolen. De har et konsept som kalles «Kunnskap til lunsj», hvor forfattere inviteres til å snakke om boken sin. Det var første gang jeg var ved Høgskolen, og jeg fikk både omvisning og lunsj i kantina etterpå. Det ble et veldig trivelig arrangement med en blanding av høgskoleansatte og studenter. Noen studenter fra lektorprogrammet var egentlig ute i praksis, men hadde fått fri for å høre foredraget. Praksislæreren deres hadde nemlig lest «Gnistrende undervisning», og mente de burde få med seg den! Kjempegøy!

Turen gikk videre til Akademika Frydenlund sin butikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (ved Bislett). Der hadde Elin og de andre ansatte ved butikken lagt til rette for et kjempefint arrangement. Gratis kaffe og sjokolade, og en kjempefin banner. Der snakket jeg til / med lærere som var på etterutdanning ved Høgskolen og tok seg et avbrekk for å høre om boken. Jeg liker å ferdes i både bibliotek og bokhandler, og synes det er kjempefine arenaer å få snakke om bøker i!

Siste stopp var hverken et bibliotek eller en bokhandel, men en forelesningssal på HiOA. Jeg fikk lov til å snakke til 130 studenter på 5.-10.-utdanningen som skulle ut i praksis. De var en utrolig inspirerende gruppe å jobbe med – tre undervisningstimer forsvant på et blunk. Jeg forsøkte å gjøre det variert, med innlagte skriveoppgaver, paroppgaver og noe plenumsdiskusjon, og jeg syntes responsen var veldig god. Dette lover bra. Et morsomt poeng: Jeg kom til å spørre om det var noen norskstudenter der, fordi jeg skulle si noe som var spesifikt norskfaglig, og da viste det seg at de hadde plassert seg etter faglig fordypning: Norskstudentene til høyre, mattestudentene til venstre og engelskstudentene i midten. Det er fint med faglig fordypning, men jeg håper likevel vi får mye tverrfaglig arbeid i fremtidens skole 🙂 !

En innholdsrik måned er over! Jeg skulle veldig gjerne vært mer på tur, men i november må jeg skalke lukene: Deadline for levering av manus til den neste boken nærmer seg med stormskritt, og det må jeg nesten prioritere. Den skal være en oppfølger til «Gnistrende undervisning», og handler om samarbeid mellom lærere og utvikling av skolen som lærende organisasjon.

Tusen takk for alle hyggelige møter og gode tilbakemeldinger!

Følg Gnistrende undervisning på Facebook.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.